In luna februarie mai toti crescatorii de pasari (amatori sau cu istorie) incep sa se gandeasca la pui. Evident in mintea celor care au o afacere in domeniu apar obisnuitele intrebari: Oare va fi un an productiv? Iarasi ne va mai lovi o gripa aviara? Cum pot imbunatati oferta? Succesul intr-o astfel de afacere ( lucru ce este confirmat de pierderile care au avut loc in acest an datorita virusului de gripa aviara H5N1 ) nu depinde numai de numarul pasarilor ci si de rasa aleasa, de echipamentul folosit, de sistemul de hranire si adapare, de conditiile oferite si nu il ultimul rand de pornirea puilor.
Iata cateva decizii pe care trebuie sa le luati singuri, in cazul in care doriti sa incepeti o astfel de afacere, speram noi in cunostinta de cauza, informati:
- ce rasa alegem ? ne axam pe productia de oua, de carne sau si una si alta (mixta)? sau "mergem" pe pasari destinate expozitiilor, rase pure?
- cumparam puii pe care urmeaza sa ii crestem sau cumparam oua pentru incubatie?
- asigurarea hranei si apei proaspete, a spatiului necesar si conditiilor de mediu propice, a medicatiei si tratamentelor indispensabile;
Sa ne ocupam in termeni generali de modalitatea de cresterea puilor...Si sa incepem cu apa care trebuie sa fie curata, schimbata periodic, eventual medicata. Aceleasi lucruri le putem spune si in cazul furajelor: aveti grija la compozitia si concentratia cerealelor, la complexul vitamino-proteic-mineral, la sistemul de hranire (pasarile imprastie imediat surplusul de furaje si veti avea pierderi) precum si la modul de administrare a hranei in raport cu varsta pasarilor (o anumita hrana consuma puii si o alta hrana ouatoarele); hrana poate fi de asemenea medicata pentru a nu avea surprize neplacute mai tarziu. Se recomanda vaccinarea puilor si evident consultarea unui medic veterinar!
Alte sfaturi bine de retinut:
- daca ati inregistrat probleme grave cu mortalitatea puilor atunci trebuie neaparat sa aflati cauza. Consultati un medic veterinar!
- se recomanda analiza aleatorie si atenta, evident in functie de timpul disponibil, a comporamentului puilor sau adultilor;
- primele 6 saptamani din viata unui pui sunt cele mai importante (in aceasta peroiada de demaraj trebuie sa ii acordam toata silinta si atentia noastra): aer, caldura, temperatura, lumina, hrana, apa, igiena;
- in cazul unui sistem intensiv de crestere si productie, atunci cand sunt folosite custi speciale, trebuie sa aveti in vedere doua aspecte: canibalismul (datorat supraaglomerarii pasarilor) si rapiditatea imprastierii unei boli;
- indepartati imediat puii sau adultii care sunt slabiti, care au o atitudine bolnavicioasa;
Speram ca aceste informatii sa constituie un punct de sprijin, de pornire pentru ceea doriti sa realizati in aceasta directie. Alte informatii sau documentatii doar la sugestia dumneavoastra. Scrieti-ne aici.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: prepelitesigaini
Mesaj:
prepelitesigaini
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.